Over mezelf

Welkom! Fijn dat je langskomt!

Kalligrafie en grafisch ontwerp leer je door te doen. Afgelopen jaren heeft ELI, het European Lettering Institute in Brugge, (nu onder de naam Lieve Cornil) me laten kennis maken met alles wat je nodig hebt om een goede letter te schrijven en te ontwerpen. Uitstekende docenten begeleidden dat allemaal. Die opleiding is nu achter de rug.


Hoe het begon...

Het eerste boekje was een werkopdracht want "ik was goed met computers". Dat was de start van wat ik gemakshalve m'n grafisch leven noem. Ergens halfweg de jaren 90 was dat. Van kalligrafie is voorlopig nog geen sprake.

Wat dan volgt is een periode van vallen, opstaan en nog eens vallen, beroepsbezigheden die andere accenten leggen, tijd die ontbreekt om die programma's en lay-out regels eens grondig onder de knie te krijgen, opzoekwerk, computers die andere dingen doen dan wat je wil Tot je, uit pure frustratie, uitroept: "Hoe deden ze dat in godsnaam vroeger" want als je zocht naar lay-out voorbeelden kwam je vanzelf bij die mooie, rijkversierde manuscripten terecht.

Schrijven

De eerste praktijkervaring met kalligrafie, het "echte" schrijven, moet ergens in 2004 of 2005 geweest zijn en was een reeks lessen in unciaal gegeven door Sylvia Vanhoutte. Toen viel het terug stil. Toch weer die computers: een grondige opleiding Photoshop was voorlopig dringender dan mooie letters kunnen maken. In 2008 of 2009 komt het er dan toch van: een cursus Anglaise in het Tatteljee in Essen en de docent is Paul Melsen.

Sindsdien is het niet meer gestopt.

  • Diverse voor- en najaars cursussen in Tatteljee, telkens met Paul Melsen als docent.
  • Modules van witruimte in Brasschaat bij Carry Wouters
  • Werkdagen met Ans Hameleers, Wilbert Wigman, Lieve Cornil.
  • Stages in Frankrijk en Italië, georganiseerd door Paul Melsen met telkens een streekgebonden thema hetzij historisch, hetzij cultureel.
  • Cursusreeks middeleeuws verluchten door dhr. Jaap Boerman, Nederlands Verluchters- en Calligrafengilde
  • Zomerstage vergulden met Sally Mae Joseph in 2015
  • De opleiding kalligrafie en letterontwerp aan het European Lettering Institute, (nu onder de naam Lieve Cornil), in Brugge. Ieder jaar nodigen zij enkele gastdocenten uit. Op het programma: workshops met Julian Waters; Tom Kemp, Robbie Schneider, Rachel Yallop, Sue Hufton, Diane von Arx ...

En het verhaal loopt verder …

Na die zes waardevolle jaren in Brugge besloot ik om vanaf januari 2022 een nieuwe weg in te slaan. Tijd om zelf aan de slag te gaan en de opgedane kennis in praktijk om te zetten.